Den meget omfattende bogserie om sorg og savn nåede op på i alt 14 bøger.
Serien startede med Min mor døde. Min far døde. Den bog fik jeg ideen til, fordi jeg så Claus Birchs smukke og gribende TV-udsendelse “En mur af tavshed” i marts 1999. Serien handlede om børn, hvis mor eller far var død. Min egen far døde i 1961, da jeg var 15 år. Jeg tænkte efter TV-udsendelsen: Andre end jeg må have erfaring, der kan bruges af mennesker i samme situation (hvert år mister 4.000 danske børn en mor eller en far, nogle begge). En erfaring om, at vi overlevede, kom videre og mange af os endda fik rigtig gode liv – også med en vis alvor i. Som jeg selv, der nu bruger min egen erfaring – forhåbentlig til gavn for mange andre.
Jeg blev i 2000 sendt ud på en større foredragsturné af Kræftens Bekæmpelse, og her mødte jeg i Roskilde Signe Rølmer, der 12 år gammel havde mistet sin mor. Hun var nu 14 år og efterlyste en tilsvarende bog kun skrevet af børn. Det blev til Børn om mors og fars død. De to bøger har solgt henholdsvis godt 11.000 eksemplarer og godt 7.000 eksemplarer.
Så kom der forespørgsel om at miste børn, søskende og ægtefæller, og alle ideer blev realiseret som bøger. Også om demens, om opvækst med alkoholiske forældre, om at have handicappede børn, om at overleve hjertesygdomme og kræftsygdomme, om at være ældre og ensom og om at være anbragt som barn og til sidst skilsmissebarn.
En serie, hvor læserne kan bruge bøgerne som et spejl, man holder op foran sig for at finde lighedspunkter – så her, så der.
Reaktionerne har været mange og yderst positive. Ligesom anmeldelserne.
Utallige kirker og menighedsråd og andre – som f.eks. biblioteker og faggrupper – har arrangeret foredrag med mig i den anledning.
Bøgerne har været udsolgt i mange år. Men Frydenlund har været så venlig ud udgive Når mor og far dør, en sammenredigeret udgave af Min mor døde. Min far døde og Børn om mors og fars død. Den bog kan stadig fås i boghandelen, på nettet og hos Frydenlund.dk
– og selvfølgelig alle bøgerne lånes på biblioteket.