Pårørende om psykiske lidelser
Skam, skyld og afmagt præger i høj grad teksterne i denne bog i serien om sorg og savn.
Er man pårørende til en psykisk syg person, har man rigeligt at se til – den syge, sin egen måde at reagere på og ikke mindst omgivelsernes reaktioner, der ofte kan være endda særdeles vanskelige at håndtere. Psykisk sygdom er stadig tabu de fleste steder, man taler helst ikke om det. Emnet er meget, meget vanskeligt, så sygdommen omskrives hellere til ondt i maven, hovedpine eller noget helt syttende. Sygdommen skal bare ikke nævnes ved rette navn.
“Pårørende om psykiske lidelser” er en meget væsentlig bog om et virkelig vanskeligt emne.
← Tilbage til bøger om glæde og sorg
Om Pårørende om psykiske lidelser skrev anmelderne:
Poul Erik Knudsen, Bornholms Tidende:
Endelig får de pårørende ordet…Det er hårdt at læse…Der er hjælp at hente i bogen…Jeg er sikker på, at hvis bogen var udkommet for cirka 15 år siden, da min afdøde kone led af en endogene depression gennem fire år, havde jeg haft god brug for at læse om personer i en lignende situation, om deres erfaringer om en vanskelig hverdag, om kontakten eller mangel på samme med det psykiatriske system.
Depressions Tidende:
Det er meget personlige fortællinger, dybe smertelige erfaringer – og mange glæder over de sejre, der også er vundet. ..Hvordan hjælper man?…De forældre, søskende, mænd, koner og kærester, der har skrevet denne bog, viser vejen.
Jytte Kjær Schou, Lektørudtalelse:
25 pårørende med en overvægt af kvinder har ærligt og meget personligt beskrevet, hvor svært det er at være pårørende til mennesker med psykiske lidelser. Alle meget velformulerede. Bogen har bud til alle med kontakt til psykisk syge, ikke mindst andre pårørende.
Niels Pinholt, Helse:
Det er en meget væsentlig bog om et meget væsentligt emne. Bogen kan være en enorm trøst for mennesker, der er i samme eller lignende situation som de 25 skribenter. Endelig har de pårørende fået ordet. Og det har de fået på fornem og sober vis.
Grith Lygum, Nyt om bøger:
Helt i niveau, en sober udgivelse, en personlig udgivelse, en udgivelse der vil noget, har et budskab. Kort sagt disse pårørende-bøger er rasende gode, og de er nødvendige – og dermed særdeles vigtige…Jeg vil rose Kroghs Forlag særdeles meget for denne serie, for den er bare eminent.
Poul Milberg Petersen, Sind:
De 25 tekster fornyer mit håb om, at en bog for en gangs skyld vil kunne flytte nogle grænser hos psykiaterne, personaler i bred forstand, i deres uddannelse og endelig hos de politikere, der træffer de beslutninger, der får indflydelse på indsatsen for de psykisk syge….I beskrivelsen af magtesløsheden og trodsen – og veje til at overvinde – rummer bogen både direkte og indirekte et væld af gode råd til andre pårørende…Det er en MEGET smuk bog.
Kirsten Sefland, Psyk Info:
De 25 forfattere evner at tage læserne ved hånden og føre os gennem følelser og vemod med elegance. Medrivende, til tider gruopvækkende beretninger. Bogen kan anbefales til alle i og udenfor psykiatrien. De meget markante sort/hvide portrætter af bogens forfattere fotograferet af fotograf Henrik Bjerregrav, sætter bogens alvorlige budskab i relief.