Pænere facader
Mange danske byer opper sig nemlig gevaldigt i disse år. En af duksene er Assens, som har nået utroligt meget på rekordtid. Det er pludselig blevet god tone at rydde op i facaderne og gå fra grimt til pænt, fra larm til ro, fra uordentlighed til ordentlighed – med andre ord fra overdreven tilklistring til enkel og diskret skiltning. Fra at skære husene over i hoftehøjde, høvle ind på stueetagen, så vi får “gabende kæber”, dække facaderne til med overdreven stor skiltning eller behandle dem uværdigt på anden vis er man nu gået den modsatte vej – tilbage til det oprindelige med respekt for husets opbygning i forhold til vinduer og forholdet mellem stueetagen og resten af facaden, eksempelvis førstesalen.
Parolen “Jo grimmere vi gør os, jo mere sælger vi” er blevet afløst af en langt mere holdbar holdning – nemlig at pænhed, diskretion og enkelhed betaler sig og virker meget mere tillokkende og indbydende end simpel discount. At butikkerne med sine skilte godt kan tale lavmælt i stedet for at råbe. Både på de ældre huse og på de forhåbentlig ordentlige nye, der passes ind. Det har en lang række byer indset og handlet efter, og ikke mindst en lang række butikskæder kører nu ad den vej. Så vi pludselig mange steder er gået fra hæslig Matas til pæn Matas, fra larmende Sadolin til diskret Sadolin, fra skriggul Netto til stærkt forenklet og stadig synlig Netto – og sådan kunne jeg fortsætte.
Men det er ikke kommet af sig selv. Det er ikke en naturgiven udvikling, der står bag. Den er kommet efter kritik, selvransagelse og konstruktiv debat. Mangen en by har efterlyst ekstern kritik og er blevet hængt ud og vist frem og er derefter gået i tænkeboks, har udstukket nye retningslinjer og har så på få år meget prisværdigt og yderst synligt fået rettet op på ikke så få skævheder. Og har fået vendt et grimt og forvansket bybillede til et pænt og indbydende bybillede. I den sidste ende bliver det jo for de tungeste og mindst lydhøre et spørgsmål om anstændighed, etik og moral – hvis de vedbliver med at være de slemme elever i klassen.
Tilbage står samtidig for de fleste byer også at beskæftige sig med byernes førstehåndsindtryk – indfaldsvejene, der ofte er en gru at skulle passere og se på med alle deres møbel- og bilhuse og anden- eller tredjerangs industriarkitektur. (foto Helsinge)
Bymidterne har kommunerne til gengæld været nødt til at forholde sig aktivt til. For konkurrencen fra de store indkøbscentre i yderområderne forpligter de ældre bymidter til at forpæne sig, forlade den almindelige tarveliggørelse og være reelle alternativer, hvis de overhovedet vil kunne holde på noget af handelen.
Bogen illustrerer den nye udvikling med pænhed og diskretion med al ønskelig tydelighed. Med enkel skiltning, bogstaver direkte på facaden eller skrevet i vinduesruden – i stedet for store plamager smurt hen over husfacaden. Vi har at gøre med bygninger med forretninger og ikke forretninger med bygninger. Den udvikling vil forhåbentlig snart brede sig til de byer, der endnu ikke er hoppet på udviklingen. Og de, der fortsat mangler en del.
God fornøjelse til byerne – og med bogen.
← Tilbage til bøger om arkitektur
Om Pænere facader skrev anmelderne:
Helle Winther Olsen, Lektørudtalelse:
Peter Olesen er en klar og tydelig formidler, der gennem årene har formået at gøre familien Danmark interesseret i arkitektur … I denne spændende bog om butikkers facadekultur anskueliggør han på fremragende vis den positive udvikling…At det pynter kan enhver se i denne oplivende fotodokumentation med massevis af før- og nubilleder og med forfatterens karakteristiske og på én gang harmdirrende og underfundige kommentarer.
Marianne Povelsen, Holbæk Amts Venstreblad:
En rigt illustreret og fin dokumentation af pæn og grim facadekultur…det ville ikke være Peter Olesen, hvis det ikke også fik et par kritiske ord med på vejen-
Mogens Warrer, Lolland-Falsters Folketidende:
Nakskov kommer nu igen i negativt søgelys…men folk i Nakskov kan jo mene deres. Og de fleste vil nok give Peter Olesen ret…
Helsingør Dagblad:
Man kan ikke just sige, at Peter Olesen lægger en dyne over sine meninger
Poul Erik Knudsen, Bornholms Tidende:
En smuk bog i stort format
Allan Tønnesen, By og Land:
Det er en frisk og overvejende positiv bog. Peter Olesen skriver let og flydende med mange rammende karakteristikker og udtryk. Man fornemmer hans brændende engagement for vore byer og deres fremtræden.
Pernille Olsen, ARKfokus, tidsskrift for arkitektur:
Ingen har som Peter Olesen orket den lange, seje kamp for smukkere bymiljøer i Danmark, og hans betydning for arkitekturbevidstheden i den danske befolkning bør ikke underkendes…Læseren får stor lyst til at gå på opdagelse i vore danske byer…og hvem ved, om ikke også denne bog fra Peter Olesen kan sætte skub i facadeudformningen i dansk byggeri. Fine fotos af Henrik Bjerregrav.
Danske Kommuner:
Arkitekturrevser med skarpt blik for det grimme. Han har et mangeårigt kendskab til de danske byer, og både som forfatter og foredragsholder har grimheden fået læst og påskrevet…Nu kan smagsdommere jo være irriterende, men Peter Olesen hører til den konstruktive del, og så har han altså ret.
Lokalavisen Frederikshavn:
Peter Olesens fabelagtige fortælling om æstetik i det arkitektoniske udtryk i gadebilledet.